L’ALIMENTACIÓ DELS ESCOLARS


L’alimentació és important a qualsevol edat, ha de cobrir les nostres necessitats nutricionals per tal que puguem mantenir un bon estat de salut. Però en l’edat escolar l’alimentació pren un paper fonamental ja que d’ella depenen el desenvolupament i el rendiment tant físic com intel·lectual dels nens i nenes.

L’alimentació en edat escolar, ha de complir una condició indispensable, que s’hauria de mantenir durant tota la vida, i és que ha de ser variada!!

Els nens i nenes en edat escolar s’estan formant, i aquesta formació per produir-se adequadament necessita de tots i cada un dels nutrients que ens aporten els diferents aliments. Com ja vaig comentar en un altre article, cada un dels nutrients juga un paper diferent dins el nostre cos, i per tant en necessitem de tots. Per aquest motiu una de les premisses bàsiques que ha de complir l’alimentació dels infants és que no s’ha de suprimir de la dieta cap tipus d’aliment, i encara menys tot un grup d’aliments.

Els grups d’aliments:

Els aliments energètics han de proporcionar als infants l’energia per afrontar el dia a dia, l’activitat que els permetrà fer esport, jugar, i també pensar. Són aliments energètics: cereals, llegums, tubercles, sucres i greixos.

Els aliments plàstics els han de permetre formar i regenerar les estructures del cos, ossos, músculs, pell... Són plàstics la llet i els seus derivats, la carn, el peix i els ous.

Els aliments reguladors com el seu nom indica contribuiran a regular tots els processos que es produeixen dins seu, les transmissions nervioses, la vista... fins i tot el bombeig del cor. Es consideren aliments reguladors la fuita, la verdura i les hortalisses en general.

Dues mencions especials:

Les begudes: La millor beguda, sempre és l’aigua i s’ha de limitar el consum de begudes ensucrades i amb estimulants a ocasions especials i sense abusar-ne. A partir dels 16 o 17 anys es poden introduir les begudes fermentades (vi cervesa i sidra) en ocasions especials i sempre amb el menjar i en petites quantitats. Tot i això no podem oblidar que l’alcohol és un producte tòxic i que pot crear addició, per tant com més tard s’introdueixi, millor. També cal retardar i controlar el consum de cafè, doncs si es pren en excés pot crear hàbit.

Els suplements: Sovint la publicitat ens fa creure que els nens i nenes o els adolescents, necessiten prendre suplements vitamínics o aliments enriquits en tal o qual substància per afrontar les activitats diàries. La millor manera d’alimentar als nens i adolescents és amb una dieta variada i seguint les recomanacions per a cada edat, pel que fa les racions d’aliments. Per la pràctica de l’esport és necessiten més carbohidrats del que es recomana en condicions estàndard, i no és convenient abusar de les proteïnes. En cas que es necessités suplementar en algun nutrient, el més aconsellable és fer-ho de forma natural, a base d’aliments.

Conclusió:

L’alimentació dels infants és molt important pel seu desenvolupament i rendiment i per tant cal evitar un excés de sucres, greixos i estimulants i és necessari assegurar una ingesta suficient de fibra, vitamines i minerals.

En resum això ho aconseguirem si no s’abusa dels productes preparats, pastisseria, begudes ensucrades, carns greixoses i embotits. I es potencien els aliments frescos, com la fruita, la verdura, els cereals i el peix.

Hem de tenir cura de l’alimentació dels infants dins i fora de l’escola i educar-los també en aquest aspecte, l’alimentació ha de ser variada, s’ha de menjar de tot i no abusar de res.

Per tant:

L’alimentació dels escolars ha de ser variada i s’ha d’educar en alimentació, dins i fora de l’escola!!!

Com sempre, si voleu opinar, necessiteu més informació, teniu dubtes o suggeriments, ho podeu consultar a la web: http://mgm-nutricio.blogspot.com. O també per mail: mgm.nutricio@gmail.com.

Cordialment,


Mercè Gonzalo Méndez.
Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica.
Llicenciada en ciència i tecnologia dels aliments.